Noua versiune a taxei auto a intrat vineri în vigoare. Timbrul de mediu aduce schimbări importante privind algoritmul de calcul, dar lasă neschimbată modalitatea de plată. Zeci de clujeni s-au prezentat deja la ghişeele Direcţiei de Finanţe, pentru a cere informaţii privind noua taxă auto.
Cei care vor să îşi înmatriculeze maşina trebuie să se prezinte la ghişeele Direcţiei de Finanţe pentru a solicita calcularea timbrului de mediu. Pentru aceasta sunt necesare cartea de identitate a maşinii, dar şi un document din care să rezulte data primei înmatriculări.
"Persoana fizică vine la organul fiscal în a cărui rază îşi are domiciliul stabil şi depune o cerere pentru calcularea acestei taxe, acestui timbru de mediu. Lasă cererea şi în maxim două zile lucrătoare persoana poate să vină după decizie şi poate să facă plata", a spus Roxana Lăpuşan, şef serviciu DGFP Cluj.
Clujenii s-au prezentat deja la Finanţe. În timp ce unii au venit să ceară informaţii, alţii sunt nemulţumiţi că li se va recalcula timbrul de mediu.
Noul timbru de mediu va lua în considerare cantitatea de dioxid de carbon emisă de maşină şi durata de viaţă a automobilului. Pentru maşinile din categoriile Euro 4 şi Euro 3 se va plăti la înmatriculare o taxă mai mare cu 10-15 % faţă de nivelul din prezent. Suma de plată va scădea însă cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro. În ceea ce priveşte tehnologiile Euro 5, nivelul taxei va fi asemănător cu cel din prezent.
CÂT PLĂTIM LA PRIMA ÎNMATRICULARE
Sursa: gandul.info
Categorie motor Diferenţă faţă
de fosta taxă
Non-Euro +90%
Euro 1 +80%
Euro 2 +60%
Euro 3 +10-15%
Euro 4 +10-15%
Euro 5 acelaşi nivel