Direcţiile de sănătate publică judeţene se reorganizează în opt autorităţi regionale şi vor avea în subordine 34 de oficii judeţene de sănătate publică.
De asemenea, serviciile judeţene de ambulanţă se reorganizează în opt servicii regionale, cu 33 de staţii judeţene, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii. Staţiile judeţene de ambulanţă vor fi conduse de un medic şef, un asistent şef şi un şef birou tehnic-mişcare. Serviciile judeţene de ambulanţă, staţiile, substaţiile şi punctele de lucru sunt structuri fără personalitate juridică, nu vor fi ordonatori de credite, vor avea în dotarea tehnică dispozitive medicale şi personal de specialitate.
Vor funcţiona, de asemenea, şapte centre regionale de transfuzie sanguină, instituţii cu personalitate, juridică, ca ordonator terţiar de credite. În subordinea acestora vor fi 34 centre judeţene de transfuzie sanguină conduse de către un medic şef. Centrele judeţene de transfuzie sanguină vor fi instituţii fără personalitate juridică. Toate aceste prevederi au fost cuprinse în proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind Restructurarea organizatorică a unor componente din sistemul de sănătate, pus în dezbatere la sfârşitul săptămânii trecute.
O lună în dezbatere publică
Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică, vineri seara, un proiect de hotărâre de guvern privind reorganizarea instituţiei. Conform notei de fundamentare a proiectului, obiectivul fundamental al restructurării organizatorice a unor componente din sistemul de sănătate îl reprezintă, în principal, întărirea capacităţii administrative a Ministerului Sănătăţii. „Prin aceasta se asigură coerenţa instituţională şi se eficientizează procesul complex de adoptare operativă a deciziilor, mecanismul de control şi inspecţie şi implementarea în timp scurt a Strategiei Naţionale de Sănătate Publică, cu scopul declarat