Timp de două zile comuna suceveană Ciocănești este gazda celui mai mare festival de încondeiat ouă din România. La ediția din acest an pot fi admirate și ouă încondeiate cu motive din județul nostru făcute special de un grup de studenți din Cluj.
Artiști din toată Buconiva de Nord, unde încondeiatul ouălor este o tradiție respectată din moși strămoși, și-au dat întâlnire în acest sfârșit de săptămână la a zecea ediție a festivalului național de încondeiat ouă de la Ciocănești.
Ouă de rândunică, de prepeliță, de rață, gâscă sau de struț - toate special încondeiate au fost aduse la Ciocănești de meșterii populari care au venit cu zecile să își arate măiestria și noile creații. Iubitorii tradițiilor au găsit pe mese ouă încondeiate cu ceară, ouă împodobite cu mărgele dar și ouă pictate manual, cu scene biblice. La Ciocănești, acest festival, al ouălor încondeiate, anunță intrarea în Postul Sfintelor Paști.
Pentru prima dată în acest an la festival au putut fi admire și ouă încondeiate conform unei tradiții vechi, din Bistrița-Năsăud. Un grup de studenți a petrecut ore în șir în satele din Transilvania unde în trecut se încondeiau ouă și au reușit să găsească câteva modele pe care femeile le pictau pe ouăle de Paște.
Chiar dacă în Bistrița-Năsăud tradiția încondeierii ouălor s-a pierdut, studenții au reușit să găsească câteva modele, să le recreeze și se le aducă la Ciocănești, într-o expoziție inedită alături de modele găsite în satele din Covasna, Mureș, Bran și Cluj. Munca migăloasă la fiecare ou este răsplătită în primul rând de zâmbetele și bucuria celor care le cumpără.
Chiar dacă nu este o afacere profitabilă, zeci de bucovineni duc tradiția mai departe și vin an de an la festival pentru a vinde cele mai deosebite ouă încondeiate. Pentru un ou obișnuit, de găină, femeile lucrează mai bine de două ore pentru a-l încondeia iar pentru ce