Miniştrii de finanţe din zona euro au decis, sâmbătă, să susţină Ciprul cu un pachet de salvare de 10 miliarde euro, iar programul de asistenţă financiară va include o taxă excepţională pe depozitele constituite la băncile cipriote, precum şi impozitarea la sursă a dobânzilor acestora.
Ministrul olandez a Finanţelor, Jeroen Dijsselbloem, a anunţat că depozitele bancare mai mici de 100.000 de euro, din Cipru, vor fi taxate cu 6,75%, iar cele care depăşesc această sumă - cu 9,9%. Măsura va genera 5,8 miliarde euro, conform spuselor lui Dijsselbloem.
Deponenţii afectaţi vor primi titluri ale băncilor, cu titlu de despăgubire.
În condiţiile date, Banca Centrală Europeană (BCE) va pune la dispoziţia băncilor din Cipru facilităţi existente, ca să contracareze potenţialele retrageri masive de fonduri din partea clienţilor. La finele săptămânii trecute, la bancomatele din Cipru, deponenţii au format câteva rânduri ca să-şi retragă banii, mai ales că, potrivit autorităţilor, sumele aferente taxei au fost blocate imediat după adoptarea deciziei.
Acordul privind taxarea depozitelor vine după ce Nicos Anastasiades, noul preşedinte al Ciprului, declara recent că "ies din discuţie" propunerile potrivit cărora deponenţii ar trebui să suporte o parte din pierderile băncilor, în cadrul unui pachet de salvare. Acum, însă, acesta firmă că acceptarea taxării a venit după ce BCE a ameninţat că va împinge ţara în faliment prin retragerea liniilor de finanţare cu "Laiki", a doua mare bancă cipriotă.
V.R Miniştrii de finanţe din zona euro au decis, sâmbătă, să susţină Ciprul cu un pachet de salvare de 10 miliarde euro, iar programul de asistenţă financiară va include o taxă excepţională pe depozitele constituite la băncile cipriote, precum şi impozitarea la sursă a dobânzilor acestora.
Ministrul olandez a Finanţelor, Jeroen Dijsselbloem, a anunţat că de