TIMIȘOARA. Teatre de pe tot mapamondul celebrează în 21 martie Ziua Mondială a Teatrului de Păpuşi, un eveniment ce se adresează unui public format din sute de mii de spectatori, în majoritate copii. În 2000, la Magdeburg, în Germania, s-a desfăşurat al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaţionale a Marionetiştilor, unde s-a născut ideea unei zile a teatrelor de păpuşi şi animaţie. În 2002, la Atlanta, în SUA, s-a ales data de 21 martie ca Zi Mondială a Teatrului de Păpuşi.
La Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” Timişoara, Ziua Mondială a Teatrului de Păpuşi se sărbătoreşte trei zile, ca în poveşti. Spectacole pline de farmec, aventuri palpitante, personaje năstruşnice le dau întâlnire copiilor, de două ori pe zi, după următorul program:
- marţi, 19 martie, de la ora 10:00 şi de la ora 13:00, Zián&Kopik, un spectacol de Palocsay Kisó Kata, povestea a doi spiriduşi care ocrotesc natura. Kopik şi Zián sunt neîntrecuţi în sortarea deşeurilor din metal, plastic sau hârtie. Adevăraţi profesionişti, îşi fac treaba veseli şi în mod responsabil, găsind întotdeauna timp să se minuneze de lumea înconjurătoare. Pofta lor de joacă şi de experiment este nemărginită. Motto-ul lor: „Gunoi şi vrăjitorie: Zián şi Kopik – numai bine!” Limbajul lor de spiriduşi e limpede pentru toată lumea.
- miercuri, 20 martie, de la ora 9,30 şi de la 11,30, Vagabondo, spectacol regizat de cuplul Peter Pashov și Zheni Pashova (Bulgaria). Povestirea lui Karel Čapek – extrem de actuală în zilele noastre – urmăreşte destinul unui tânăr pe care tatăl său, un tâlhar de temut, îl creşte de mic într-o mănăstire. Copilul sensibil, cu educaţie aleasă, îi promite tatălui, aflat pe patul de moarte, că va duce mai departe tradiţia familiei şi va deveni tâlhar. Alegerea se dovedeşte grea pentru Vagabondo, eroul cel naiv. În loc să devină jefuitor, el va fi cel jefuit, chiar de mai