TIMIŞOARA. Observatorul Astronomic al orașului se pare că este un o instituție ocolită de timișoreni din ce în ce mai mult. Primarul orașului este sigur că mulți dintre timișoreni nici nu știu că există așa ceva în oraș, iar cei care știu nu îl pot localiza. Așa că le-a dat temă de gândire profesorilor de la Facultatea de Fizică din oraș, pentru ca această clădire să fie mai vizibilă.
Am discutat cu specialiştii de la Facultatea de Fizică să punem în valoare Observatorul Astronomic. Este păcat că acest obiectiv să fie uitat, a declarat Nicolae Robu. El vrea să se știe care sunt minusurile Observatorului, pentru a putea regla situația actuală, deoarece ar fi păcat ca Timișoara să nu profite de pe urma instituției. Observatorul Astronomic este amplasat în Piaţa Axente Sever, aici există un teren cu o suprafaţă de peste două hectare, unde au fost plantaţi mai mulţi arbori, care să-i izoleze pe cercetători de poluare.
Ideea înfiinţării unui observator astronomic ne întoarce mult în timp, până în anii 1940, atunci când cercetătorii de la Observatorul din Cluj, refugiaţi în Banat din cauza războiului, au descoperit aici nişte condiţii excelente pentru amplasarea unei asemenea obiectiv. Justificarea înfiinţării observatorului a oferit-o crearea, în 1948, a Institutului Pedagogic din Timişoara, a cărui menire a fost pregătirea cadrelor didactice pentru învăţământul mediu. Facultatea de Matematică şi Fizică a Institutului cuprindea în planul de învăţământ şi un curs de astronomie. Astfel, cursul a început în 1950, cu studenţii anului I şi încă de la primele ore a putut să fie completat cu câteva lucrări de observaţie ce au fost efectuate cu un prim lot de utilaje.
TIMIŞOARA. Observatorul Astronomic al orașului se pare că este un o instituție ocolită de timișoreni din ce în ce mai mult. Primarul orașului este sigur că mulți dintre timișoreni nici nu știu că