Criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu a vorbit despre diferenţa dintre educaţie şi învăţământ, despre promovarea valorilor româneşti, dar şi despre cum poate fi salvată cultura din România.
Invitat la emisiunea lui Adrian Ursu, Secvenţial, de pe Antena3, profesorul Nicolae Manolescu a declarat că românii nu îşi cunosc valorile naţionale, motiv pentru care este aproape imposibil ca ei să le iubesc şi le respecte, atât timp cât banii investiţi în promovarea lor sunt foarte puţini.
„Ne-ar trebui mai mulţi bani pentru cultură, fără bani nu se poate face absolut nimic, se pot face breşe cum s-a întâmplat cu filmele care au luat premii internaţionale. Dar am înţeles că instituţiile abilitate au dat mai degrabă bani altor filme, nu celor câştigătoare. Ar trebui să ne intrebam daca omul potrivit la locul potrivit e peste tot?”, a spus Manolescu.
Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România a adăugat că „valorile naţionale trebuie cunoscute înainte să fie iubite şi respectate”, iar Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului ar trebui să fie înainte de toate un „minister al învăţământului”.
„Întâi învăţăm şi apoi ne educăm, ne instruim. Ce a făcut comunismul:, a ţinut bine pitit tot ce puteam învăţa şi ne-a educat. Dar noi nu mai învăţăm. (..) Au format omul nou, care este de fapt un om gol,” a afirmat el.
Nicoale Manolescu a completat cu modelul francez al educaţiei: „În Franţa copiii sunt luaţi de la clasele mici, sunt duşi în muzee, în diverse instituţii culutrale, sau chiar la mormântul lui Napoleon, pe când noi, chiar dacă am vrea să facem, unde îi ducem? Am terminat în trei ieşiri cam tot ce e de văzut în Bucureşti, iar în alte părţi nu ne trebuie mai multe.”
Cum să respecţi ceva ce nu cunoşti?
Dacă ar avea îndeajuns de mulţi bani la dispoziţie, Manolescu a spus că ar încerca să stabilizeze materia