Preţul terenurilor agricole din România, mult mai mic decât media europeană, îi încurajează pe investitorii străini să pregătească noi proiecte şi chiar să viseze la randamente de minim 10%. Până acum, mai mult de 5% din suprafaţa agrară a ţării aparţine străinilor, iar eforturile timide şi nesiguranţa autorităţilor nu îi sperie pe cumpărători.
Britanicii de la companiile Velcourt Group şi Mintridge Internaţional au anunţat că sunt gata să investească până la 20 de milioane de euro în proiecte pe piaţa din România. Directorul general Velcourt Group, James Townshend, recunoaşte că România este atractivă pentru investiţii, mai ales datorită perspectivele de creştere a valorii activelor şi calitatea terenului agricol.
Townshend se aşteaptă ca proiectele pe care le va dezvolta în România vor aduce randamente de peste 10%, atât din operaţiunile de exploatare agricolă cât şi prin creşterea preţurilor terenurilor.
“Vom obţine randamente în două feluri: vom creşte productivitatea şi vom reduce costurile şi există potenţial pentru operaţiuni foarte profitabile în agricultură, ca urmare a calităţii foarte bune a solului”, a spus directorul Velcourt Group, citat de Bloomberg.
Preţul terenurilor va ajunge la 7.000 de euro pe hectar
Şeful companiei britanice estimează că preţul terenurilor agricole va creşte, în urmatoarii şase-şapte ani, până la o medie de 7.000 de euro pe hectar.
În prezent, Preţurile terenurilor agricole din România sunt printre cele mai scăzute din Europa, media fiind de 2.700 de euro. Diferenţa mare a tarifului a fost observată şi de Dragoş Dragoteanu, patronul agenţiei imobiliare Euroest.
“În ţările din Europa de Vest preţurile pe hectar pentru terenul agricol sunt situate undeva între 8.000 şi 20.000 de euro. Asta înseamnă de 4 sau de 10 ori mai mari decât în România, unde preţul mediu pe hectar de teren agricol