Conform unei vorbe din bătrâni, “Cine nu ţine post la tinereţe va ţine regim la bătrâneţe”. Dr. Lygia Alexandrescu, specialist în nutriţie, spune că în această zicală e mult adevăr şi ne explică de ce. Conform unei vorbe din bătrâni, “Cine nu ţine post la tinereţe va ţine regim la bătrâneţe”. Dr. Lygia Alexandrescu, specialist în nutriţie, spune că în această zicală e mult adevăr şi ne explică de ce.
Carnea şi celelalte produse animale conţin toxine - care, se ştie, nu fac bine organismului. De aceea, postul e binevenit, pentru că este, practic, o cură de detoxifiere. În perioada în care alegem o alimentaţie bazată pe fructe şi legume, organismul se curăţă de toxine. Iar asta se “traduce” într- un plus de energie, un somn mai odihnitor, dispariţia stărilor de anxietate şi a durerilor musculare, o piele mai sănătoasă. Pe scurt, starea generală se ameliorează, pentru că, având de digerat alimente uşoare, organismul face un efort mai mic, iar energia astfel economisită o redirecţionează către sistemul imunitar, care e responsabil cu procesele de vindecare.
Nu trebuie omis nici faptul că prin alimentaţia de post sunt ţinute la distanţă bolile de inimă, pentru că dispar din meniu alimentele care “aruncă în aer” valorile trigliceridelor, glicemiei şi colesterolului şi ne afectează negativ greutatea. Postul trebuie urmat corect, ca să nu apară probleme de sănătate. Ce înseamnă asta: să nu ne înfometăm şi să nu ne privăm organismul de substanţe esenţiale. Dacă până acum ne asiguram necesarul de proteine din carne, acum trebuie să le luăm din alte alimente: soia, ciuperci, linte, fasole. Laptele de vacă poate fi înlocuit cu lapte de soia, migdale sau orez, iar brânza, cu tofu.
Pentru anumite categorii, postul e nerecomandat, chiar contraindicat. Este vorba de:
• persoanele cu afecţiuni digestive sau cardiovasculare, diabet zaharat sau alte boli cronice; @