La Casa Judeţeană de Pensii Sibiu au fost înfiinţate, de la începutul anului, reţineri asupra sumelor reprezentând drepturi de pensie din sistemul public în cazul a 797 pensionari, potrivit datelor oferite de purtătorul de cuvânt al instituției, Maria Spătăcean.
“Cele mai frecvente reţineri asupra sumelor reprezentând drepturi de pensie sunt stabilite datorită creditelor bancare neachitate sau a impozitelor şi taxelor neplătite către primării şi consiliile locale”, potrivit aceleiași surse.
În luna decembrie 2012, în judeţul Sibiu, s-au efectuat reţineri asupra sumelor reprezentând drepturi de pensie din sistemul public, în cazul a 3.071 de pensionari.
Cea mai mare sumă datorată de un pensionarîn 2012 este de 9.931.762 lei, reprezentând împrumuturi bancare neachitate. Cea mai mare rată lunară este de 1.697 lei, iar totalul reţinerilor aferente lunii decembrie 2012 este de 224.688 lei.
Reţinerile se efectuează, fie în baza cererilor de înfiinţare a popririi (transmise de către executori judecătoreşti/bancari, instanţe de judecată, primării, administraţii financiare, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor), având în vedere obligaţiile legale care ne revin, în calitate de terţ poprit, fie în baza deciziei emise de C.J.P. Sibiu sau C.L.P. Mediaş, care constituie titlu executoriu, în cazul în care, din actele existente în dosarul de pensionare, rezultă că pensionarul a încasat, necuvenit, sume de bani, care se impun, conform legii, a fi recuperate.
Conform legii, drepturile de pensie se urmăresc până la 1/3 din venitul lunar net (fac excepţie sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii care pot fi urmărite până la 1/2 din venitul lunar net).
Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleaşi sume, urmărirea nu poate depăşi ½ din venitul lunar net al debitorului, indi