Deputatul PP-DD de Brăila, Marioara Nistor, a primit răspuns din partea conducerii Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor la interpelarea referitoare la implicarea României în scandalul european al consumului de carne de cal. „Scandalul european izbucnit în urma descoperirii de carne de cal în lasagna vândută ca fiind de vită, a «oferit» României o nouă bilă neagră pe eşichierul european, cel puţin la nivelul imaginii. Dincolo de dimensiunea negativă a scandalului, trebuie să remarc că «bunele practici» continuă în domeniul agro-alimentar autohton, mă refer la proliferarea funcţionării unor firme cel puţin dubioase, care, mai mult, au şi drept de export”, a apreciat deputatul Marioara Nistor în interpelarea adresată ANSVSA.
Secretarul de stat demisionar al instituţiei, Mihai Ţurcanu, a arătat în răspunsul remis parlamentarului PP-DD că, în urma verificărilor efectuate la cele două unităţi de abatorizare care au făcut obiectul alertei primite de la Uniunea Europeană, „nu au fost identificate deficienţe în ceea ce priveşte comerţul intracomunitar cu carne de cal şi etichetarea cărnii de cal”. De asemenea, în documentul ANSVSA se mai arată că în România sunt autorizate sanitar veterinar un număr de 149 de abatoare, din care şase în judeţul Brăila. Totodată, Ţurcanu a mai adăugat că instituţia pe care a condus-o „nu are în competenţă combaterea evaziunii fiscale”.
Deputatul PP-DD a precizat că nu este mulţumit de răspunsul primit de la ANSVSA. „După cum s-a văzut, semnalele pe care le-am tras la adresa funcţionării instituţiilor responsabile de siguranţa alimentară a românilor au fost pertinente, iar conducerea ANSVSA a fost decapitată. Între timp, România a fost implicată în alte numeroase scandaluri în domeniu, de la curcani exportaţi cu antibiotice veterinare, la laptele infestat cu aflatoxi