Distracţia nu s-a născut azi şi nici măcar ieri, ea există din totdeauna, iar lipsa tehnologiei actuale îi împingea pe oameni la adevărata socializare, secolul XIX fiind începutul mondenului bucureştean, din care astăzi n-au mai rămas decât mici rămăşiţe, spun istoricii.
În Bucureştiul de altădată una dintre cele mai importante distracţii existente erau balurile. Se ţineau la casele marilor boieri, fie chiar la Teatrul Naţional, invitaţii erau dintre burghezi sau chiar dintre personalităţile vremii.
Baluri de sezon, baluri cu spectacol teatral, baluri cu muzică, baluri mascate, unele erau mai liberale, altele, de obicei clasic. Indiferent de anotimp sau de ocupaţie, bucureştenii iubeau viaţa şi se distreau de cele mai multe ori până de dimineaţă.
„Balurile bucureştene erau împărţite după nivelurile de importanţă. De exemplu, după Postul Paştelui, primul bal se ţinea în casa familiei Şuţu, era primul bal al sezonului. Ei erau mai liberali spre deosebire de alte familii boiereşti, acceptau şi persoane politice, artistice, nu neapărat de viţă nobilă. Nimic nu era întâmplător, se trimiteau invitaţii din timp. Ulterior a apărut acel Almanach de High Life, scos de cronicarul monden Claymoor, pe numele real Mişu Văcărescu. Publicist la ziarul «L'Independance roumaine», Claymoor era cel care publica cronica acestor evenimente, descria vestimentaţia doamnelor, atmosfera de la bal, muzica. În acel almanah apărea o listă a păturii mondene, cu adresele lor, cu ziua în care primesc invitaţi şi aşa mai departe”, povesteşte istoricul bucureştean Cezara Mucenic.
Istoricul vorbeşte despre o ordine care era atent respectată inclusiv în materie de distracţie. Oricine de acelaşi rang sau de rang apropiat putea veni în vizită în funcţie de cum era scris în almanah, tot aici menţionându-se şi casele de vară unde oamenii se refugiau de arşiţa de la ora