Soiuri locale de vin alb sau roşu, sec, demisec sau dulce, mâncăruri tradiţionale care au clocotit câteva ceasuri bune, discuţii despre tradiţia cultivării viţei de vie şi obţinerii unui vin de calitate, acestea au fost doar câteva elemente care au făcut parte din cea de-a cincea ediţie a Festivalului Vinului din localitatea Borla.
Festivalul, devenit deja tradiţie în Borla, s-a desfăşurat sâmbătă în organizarea Asociaţiei Culturale „Borla” şi a UDMR Borla, finanţatorii evenimentului fiind Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi Biserica Reformată din Borla. Festivalul a debutat la Şcoala Gimnazială Borla, cu o serie de discuţii în cadrul unei conferinţe de viticultură şi vinificaţie. În cadrul conferinţei, Fejér László le-a vorbit celor prezenţi despre consumul de vin în Evul Mediu, Veiszenbacher László a prezentat o serie de aspecte despre crama Hetei din Beltiug, iar Serli Csilla a făcut o serie de aprecieri cu privire la procedurarea profitabilă a vinurilor. Lăsând la o parte chestiunile pur tehnice despre viţa de vie şi vin, organizatorii au vrut ca şi în acest an momentul să fie unul deosebit. Aşa că, în căminul cultural din localitate, sub care de altfel se află şi o spaţioasă pivniţă pe care vor să o transforme într-un muzeu al vinului, au întins mese şi au aliniat zeci de pahare şi sticle pline cu vin, din soiuri felurite, toate pentru a fi degustate, iar specialiştii să-şi prezinte părerea, evident. În bucătăria căminului se lucra, sâmbătă, de zor. În două ceaune fierbea bobgulaşul, fiind gata de servit invitaţilor, iar felii de pâine erau trecute prin usturoi şi unse cu untură de porc. Totul pentru invitaţii festivalului, evident. Directorul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Daniel Săuca, a declarat, în deschiderea evenimentului, că rolul unei astfel de manifestări este acela de a promova produsele tradiţionale. „Ce