Miniştrii de finanțe ai zonei euro au recomandat naționalizarea unei părți a depozitelor bancare din Cipru pentru a completa un pachet de împrumut pentru reducerea deficitului. Dacă recomandarea va fi adoptată astăzi de Parlamentul de la Nicosia , statul cipriot îşi va încalca propriile măsuri de garantare a depozitelor bancare.
Naționalizarea parțială a depozitelor ar urma să fie implementată printr-o o taxă de 6.75 procente din depozitele mai mici de 100 de mii de euro şi 9.9 procente peste această sumă, deşi depozitele sub 100 de mii de euro erau garantate de statul cipriot.
Miniştrii de finanțe din zona euro au optat pentru această măsură pentru a ținti depozitele din Cipru ale magnaților ruşi. Populația locală afectată brutal de această măsură a golit ieri bancomatele şi ar trebui să se mulțumească cu sfaturile preşedintelui cipriot că “altfel ar fi mai rău”.
Decizia miniştrilor de finanțe este un abuz care trebuie să ne dea de gândit. Chiar dacă zilele următoare nu vor aduce căderea guvernului cipriot sau o nouă destabilizare a monedei euro, precedentul încălcării garantării depozitelor bancare este un spectru sinistru pentru sud estul fanariot al Europei.
Economistul Ionut Dumitru recomandă într-un raport recent al Consiliului Fiscal (sursa) creşterea economisirii interne : “Menținerea ratei curente a economisirii interne de circa 25% din PIB este necesara pentru a reduce dependenta de intrarile de capital din strainatate.”. Raportul arată cum ratele de economisire au crescut în România în perioada crizei de la 18.6% în medie în perioada 2005-2008 la 24.7 % în 2011. Bulgarii au fost şi ei precauți, la ei creşterea a fost de la 13.4 la 24.8 la sută în 2011.
Ciprioții au primit îndemnuri similare la cumpătare şi economisire pentru a îşi vedea în schimb confiscate depozitele bancare.
Grija românilor şi a altor est europeni treb