Peste 50.000 de elevi din toată ţara au fost scutiţi de orele de sport în primul semestru al anului şcolar 2012-2013, arată datele centralizate de Ministerul Educaţiei. Sursa: CODRIN PRISECARU
Numai în Brăila şase sute de elevi, dintr-un total de 32.000, sunt scutiţi total de educaţie fizică, aproape 300 fiind liceeni. „Doar jumătate dintre ei au cu adevărat probleme de sănătate, restul nu vor să îşi strice mediile sau refuză să facă sport fiindcă nu le place”, este de părere inspectorul de specialitate al ISJ Brăila, Dan Gheorghiţă.
Cum numărul orelor de sport va creşte în învăţământul primar şi gimnazial, medicii propun ca elevilor să nu li se mai acorde note, ci calificative, pentru a fi încurajaţi să meargă la orele de educaţie fizică cu mai multă tragere de inimă.
„Cer scutiri fiindcă sportul le strică mediile”
„Noi ne-am bucurat când am auzit de propunerea de a se face mai mult sport în şcoli. Dar pentru a încuraja practicarea sportului nu ar trebui să fie presiune pe medii. Ar trebui ca profesorii să nu îi mai noteze, să le dea doar calificative. Elevii ne spun că sportul le strică mediile şi trebuie neapărat scutiţi. De multe ori chiar de la părinţi porneşte această problemă”, afirmă Lucia Sereş, preşedintele Colegiului Medicilor Covasna. Experţii în domeniu cred însă că o astfel de variantă ar ştirbi din importanţa disciplinei.
„Sportul nu e doar mişcare, ci este un mod de a socializa, de a trăi, te învaţă să ai respect faţă de adversar, să îţi formezi caracterul, să te integrezi”, argumentează ispectorul de specialitate Leonida Ilieşiu, profesorul de educaţie fizică. El propune mai degrabă ca, pentru evitarea goanei după note, la admiterea la liceu să nu mai fie luate în calcul notele obţinute în clasele VVIII, iar la admiterea la facultate să se renunţe la a se lua în calcul notele din anii de liceu.