Scutecul comod sau bio? Aceasta este dezbaterea care s-a aprins in ultimii ani in lumea parintilor care au de crescut un copil. Tot mai mult, in randul mamicilor, a prins radacini o noua abordare care sustine o reintoarcere la metode mai naturale de crestere a bebelusilor.
Chiar daca nu sunt folosite pe scara larga, scutecele refolosibile au reusit sa devina o alternativa la indemana pentru mamicile din Romania. Sunt mai scumpe la inceput, dar pot fi folosite de multe ori si se rasplatesc in timp. Sunt mai prietenoase cu pielea copilului si cu mediul inconjurator, insa trebuie spalate in mod regulat. La acest capitol, au un competitor mai mult decat redutabil: practicele si comodele scutece de unica folosinta.
Inventate acum 50 de ani, acestea au inceput sa fie folosite pe scara larga in Romania abia dupa 1989. In scurt timp, vechile obiceiuri adoptate de generatii intregi de parinti, au fost rapid inlocuite cu, ce cu totii credeau ca este, o adaptare necesara la lumea moderna. Atat de bine au prins la parinti noile metode incat pentru omul de rand, insusi termenul de scutec a devenit sinonim cu cea mai mare marca de profil aparuta pe piata.
Indubitabil, avantajul major al scutecelor de unica folosinta este comoditatea. Sunt practice si te scapa repede de bataile de cap. Sunt argumente suficient de puternice pentru mamele care duc o viata moderna si nu vor sa scoata din buzunar o suma mare de bani, de la inceput.
„Eu una, nu am folosit si nici nu as folosi aceste alternative. Nu e vorba de comoditate, ci pur si simplu cred ca sunt mai igienice cele de unica folosinta”, este de parere Carla, mamica unui baietel de 1 an.
Insa multe mamici se plang ca bebelusii lor au facut iritatii pe piele de la gelurile continute de diverse marci de scutece. Fabricantii au mai redus din substantele chimice si incearca sa se adapteze trendului. @N_P