Desfiinţarea DSP-urilor, anunţată la începutul săptămânii trecute, s-a nuanţat spre sfârşitul perioadei în reorganizare, de aceeaşi măsură fiind vizate cât de curând şi casele judeţene de sănătate.
Direcţiile de sănătate publică vor deveni, cele mai multe, oficii judeţene, subordonate regional, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, după ce în primele zile ale aceleiaşi săptămâni a iscat discuţii şi chiar proteste spontane, afirmând că desfiinţează casele judeţene de asigurări de sănătate şi direcţiile de sănătate publică pentru a face economii în sistem. Proiectul de reorganizare a DSP-urilor s-a lansat deja în dezbatere publică, iar în această săptămână urmează să fie prezentat şi cel privind CJAS-urile.
Conform proiectului, personalul actualei direcţii de sănătate publică va fi distribuit astfel: o parte în subordinea Consiliului Judeţean, o parte subordonată autorităţii regionale (vor fi opt astfel de autorităţi şi 34 de oficii judeţene de sănătate publică şi alte structuri cu personalitate juridică), iar o alta va merge către spitalele şi cabinetele medicale din judeţ.
„Foarte puţine persoane vor fi disponibilizate, dar cu acordarea tuturor drepturilor”, este citat ministrul într-un comunicat postat pe site-ul oficial al MS.
Din proiectul de reorganizare a ministerului face parte şi înfiinţarea a două agenţii naţionale, una vizând programele de sănătate, cealaltă, achiziţiile şi investiţiile în sănătate.
„Cu cât se întârzie mai mult aşezarea noilor structuri, cu atât se vor diminua economiile preconizate, care sunt calculate la nivelul anului 2013”, a mai declarat ministrul Sănătăţii, precizând că se doreşte ca noile structuri să intre în activitate până spre sfârşitul anului.
Tot regional se vor subordona şi actualele servicii judeţene de ambulanţă, prelua