Galerie Foto
TIMIŞOARA. Fațada celor mai mari instituții de cultură din centrul orașului ar putea fi renovată în următoarea perioadă. Idee i-a venit primarului, care spune că are deja și un plan care va pune în valoare frumusețea adevărată a clădirii care adăpostește Opera și Teatrul din oraș. Vechea fațadă a Operei a fost ascunsă de actualii pereți, iar în interior zac ascunse două statui pe părțile laterale ale clădirii care au scăpat neatinse de pe urma celor patru incendii de-a lungul vremii. Actuala fațadă arată așa din anul 1920.
Mă gândesc să le scoatem de acolo, pentru că ele sunt intacte, sub actuala faţadă a clădirii, şi să le amplasăm de-o parte şi de alta a intrării principale, în partea de jos. Ar fi păcat să nu le punem în valoare, a precizat primul Nicolae Robu. Acesta mai precizează ar fi păcat să nu fie scoase la lumină cele două statui, care au rezistat incendiilor.
Se pare că o astfel de idee a avut-o și fostul viceprimar Adrian Orza, prin anul 2011 care spunea că nimic nu ar fi mai oportun decât ca Timişoara să îşi asume istoria şi să şi-o etaleze, iar părţile laterale ale Operei din Timişoara ar trebui scoase la lumină pentru că acestea fac parte din istoria noastră. Mai mult decât atât a existat și un sondaj al Primăriei prin anul 2006, în care timişorenii erau chestionaţi cu privire la oportunitatea păstrării actualei faţade, opiniile au fost clar îndreptate spre revenirea la faţa istorică, în ciuda istoriei care leagă actuala faţadă şi balconul operei de evenimentele din decembrie 1989.
Construcţia clădirii Palatului Culturii a început în 1871, după planurile renumiţilor arhitecţi vienezi Helmer şi Fellner (constructori a numeroase săli de teatru din Europa – Budapesta, Viena, Odessa) şi a fost terminată în anul 1875. Prima reprezentaţie inaugurală a avut loc la 22 septembrie 1875 (în limba maghiară), respectiv la 25 septem