Dacă alegerile ar fi duminică, alianţa PSD-UNPR ar câştiga 40% din voturi, fiind cu precădere opţiunea votanţilor din mediul rural, de peste 50 de ani, urmată de PNL–PC cu 23,5%
Alianţa PSD-UNPR este prima în opţiunile de vot ale românilor care s-ar prezenta sigur la vot duminică, cu 40% din sufragii. Liberalii împreună cu conservatorii acumulează 23,5% din intenţiile de vot, fiind urmaţi de PDL cu 14,1% şi PP-DD cu 9%. Datele au fost furnizate de Barometrul de opinie publică „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research, la comanda „Adevărul“.
Cercetarea ADEVĂRUL-INSCOP a luat în considerare sondarea intenţiilor de vot pentru cele două entităţi care compun USL (PSD ca actor dominant secondat de UNPR, şi PNL ca actor dominant secondat de PC), iar nu pentru USL, care are o perioadă de viaţă determinată. De altfel, la alegerile europarlamentare, cele două forţe politice au anunţat că vor candida separat.
Diferenţa dintre PSD şi PNL este explicată de volumele bazinelor electorale, tradiţional mai mare pentru PSD, de ascendentul PSD în guvernul condus de un prim-ministru al acestui partid, dar şi de faptul că PSD are un electorat preponderent rural, conservator şi stabil. O altă explicaţie ar putea fi şi aceea că având prim-ministru, PSD este pereceput ca partidul câştigător al alegerilor, potrivit analizei INSCOP.
INSCOP avertizează însă că această percepţie e avantajoasă doar pe termen scurt. Pe teremen lung şi pe fondul crizei economice, PSD s-ar putea eroda într-o măsură mai mare decât liberalii.
Crin Antonescu a declarat recent că vizează pentru următoarele alegeri un procent de 35%, ţintă care se găseşte la o distanţă de 11,5%. Achiziţiile de lideri şi organizaţii de la PDL ar putea fi mişcări tactice pentru creşterea bazinului electoral. La alegerile din 2008, PNL a obţinut aproape 19% din voturi, iar dacă duminică ar fi ale