„Monumentele nu se pot apăra, ne au pe noi drept avocaţi”, a spus la Focşani academicianul Răzvan Theodorescu A spus la Focşani academicianul Răzvan Theodorescu, subliniind că în Romania „cultura trebuie s-o facă mecenaţii bogaţi”, amintind aici de critoriile maiorului Gheorghe Pastia, care a lăsat oraşului nostru două monumente de cultură u invitatul lunii martie la conferinţele Athenaeum, academicianul a vorbit despre monumentele ruinate, subliniind că „fiecare monument dispărut este un asasinat al istoriei”
Conferinţele publice Athenaeum, susţinute în ultimile luni de personalităţi ale culturii româneşti, au fost un succes, fapt ce a determinat Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” şi Directia pentru Cultură să continue acest proiect. Invitatul lunii martie a fost academicianul Răzvan Theodorescu, tema conferinţei sale de sambătă seara fiind ”Cultura monumentelor şi monumentele culturii”. În prezenta unui public avizat şi interesat de soarta patrimoniului cultural, academicianul şi-a început conferinţa amintind pe academicianul Virgil Cândea, născut la Focsani, sugerând autoritătilor să nu lase să cadă în uitare numele acestui important cărturar. Pornind de la valorile patrimoniale universale, aflate pe lista UNESCO, academicianul Theodorescu a vorbit publicului local despre minunatele monumente de patrimoniu din ţară şi din judeţul Vrancea, nu suficient cunoscute, nu destul protejate, distruse de multe ori cu bună ştiintă de oameni care nu-şi urmăresc decât propriul interes şi pe care istoria îi va condamna mai devreme sau mai târziu.
„S-a trăit o foame în a distruge monumentele!”
În opinia omului de cultură, Patrimoniul este o avere..., iar „monumentele sunt martori tăcuţi care trebuiesc ascultaţi şi respectaţi”. „Din păcate noi suntem un caz unic: în timp de pace am distrus Bucureştiul. În anii 70-80 cei în măsură să hotărască soarta acest