Cascatul este un reflex pe care nu-l putem controla si care, pe langa incordarea si apoi relaxarea unor muschi faciali, determina adesea o inspiratie profunda, urmata de expiratie. Fenomenul este legat de oboseala, de nevoia somnului sau de lipsa de activitate.
S-a dovedit ca faptul este util organismului, intrucat imbunatateste oxigenarea creierului, atunci cand corpul se afla in inactivitate.
Cascatul nu se observa numai la oameni. Numeroase animale au si ele momente cand casca, iar posesorii de caini si pisici au constatat ca, si in acest caz, faptul este legat tot de somn, oboseala si inactivitate, ca si la oameni.
Cercetarile expertilor au aratat ca pana si copiii nenascuti casca in pantecele mamei, incepand de la o anumita faza a dezvoltarii lor, potrivit Lifeslittlemysteries.com.
Cauza corecta care determina oamenii si animalele sa caste in anumite situatii n-a putut fi determinata. Nefiind cunoscuta cauza, ar fi greu sa intelegem de ce fenomenul devine contagios si chiar imposibil de controlat.
S-a stabilit ca fenomenul determina secretia unei substante uleioase, care ajungand in plamani, usureaza spontan respiratia. Este foarte probabil ca usurarea respiratiei pe aceasta cale determina corpul sa-si creieze confortul necesar atunci cand este obosit, plictisit sau total lipsit de activitate.
Unii cercetatori sustin ca faptul este un simplu exercitiu de gimnastica al sistemului corelat nas-gat-urechi. Astfel, in cazul modificarii presiunii aerului, cascatul duce la echilibrarea celei din camerele sistemului auditiv cu cea din restul sistemelor.
Persoanele mai in varsta isi amintesc desigur de avioanele care circulau cu o jumatate de secol in urma si nu aveau un sistem de reglare automata a presiunii. Cand avionul lua inaltime, pasagerii simteau o oarecare durere in urechi, iar i