Principiul balcanic “E bine si asa rau cum e” pare reactia-sablon a primarilor la fiecare impartire a banilor care vin de la bugetul de stat pentru alimentarea bugetelor locale. Strategia impartirii banilor publici proveniti din cota defalcata a TVA nemultumeste mereu, dar nu a fost nicicand modificata, ajungand sa fie perceputa ca un rau necesar si extrem de politizat, in care localitatile conduse de primari care din diferite motive ignora disciplina financiara sunt avantajate in dauna celor care se limiteaza la cat au si nu inregistreaza datorii.
Nici 2013 nu a facut nota discordanta, insa a reusit sa starneasca, pentru prima oara, o revolta nationala a sefilor consiliilor judetene. Unii dintre acestia au cerut chiar demiterea ministrului delegat pentru buget, economistul Liviu Voinea, care a ordonat prioritatile pe care presedintii administratiilor judetene trebuie sa le respecte la impartirea cotei de TVA catre localitati. Pe primul loc a fost pusa achitarea arieratelor, adica a datoriilor care depasesc 90 de zile, cele mai multe dintre primarii inregistrand arierate catre agenti economici privati. Povestea razmeritei financiare incepe la finalul lunii ianuarie.
„In sedinta de guvern din 30 ianuarie a fost adoptata Ordonanta de Urgenta nr. 3/2013 prin care s-au stabilit unele masuri de reducere a arieratelor. Fiecare unitate administrativ-teritoriala care a inregistrat arierate are obligatia sa reduca volumul arieratelor cu 5% pe luna. Guvernul a stabilit ca daca in bugetul local nu exista sume pentru aceasta, primariile pot lua credite de trezorerie cu o dobanda mai buna decat cea bancara”, a explicat Zamfir Ciceu, presedintele Consiliul Judetean (CJ) Maramures.
Decizia impusa de FMI
Intr-un limbaj mai putin tehnicizat, Guvernul a trasat administratiilor locale reducerea datoriilor mai vechi de trei luni, stabili