* Alexandru Jurconi, Federaţia Naţională Pro Agro: "Pierderi de 30 de milioane de euro sau echivalentul a 10 fabrici nou-nouţe"
* ANSVSA: "Programul de monitorizare se intensifică"
Recentele scandaluri din industria alimentară din ţara noastră au scos la iveală numeroase probleme legate nu doar de natura alimentelor pe care le mâncăm, ci şi de lipsa de transparenţă acţională a autorităţii sanitar - veterinare (ANSVSA), interesele care stăpânesc această industrie, o piaţă neagră a alimentelor fără certificate de control.
Situaţia devine şi mai îngrijorătoare dacă luăm în calcul efectele pe care scandalurile alimentare în care ţara noastră a fost implicată le-au provocat, atât pe plan intern, cât şi extern.
Sorin Minea, preşedinte Romalimenta, ne-a declarat că scandalul cărnii este orchestraţia unei vechi găşti care urmăreşte să distrugă Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) tocmai fiindcă aceasta îşi face treaba prin susţinerea unui program constant de monitorizare şi control.
Domnia sa a precizat: "Avem o veche gaşcă de băieţi care la ora actuală nu face altceva decât să submineze încrederea în autoritatea sanitar-veterinară sau chiar să o distrugă complet. Nu pot să nu remarc că apar hârtii şi documente din timpul desfăşurării anchetelor întreprinse de ANSVSA, lucru care nu poate fi decât prejudicios pentru ambele părţi, atât pentru cei cercetaţi, cât şi pentru autoritate".
"La ora actuală, sunt inspectori care doresc să provoace scandal prin < scăparea > actelor din timpul anchetelor, fiindcă şi-au pierdut funcţiile".
Domnul Minea a mai menţionat că, în prezent, există o piaţă neagră protejată financiar de anumiţi "băieţi deştepţi" care nu doresc ca autoritatea să-şi facă datoria: "Probabil că a fost o perioadă când nu se făceau controale cum trebuie, iar multe firme primeau cer