Un număr de 103 companii din întreaga lume şi-au arătat interesul cu privire la proiectul cu o valoare estimată de 110 milioane euro pentru Retehnologizarea primei hidrocentrale de mare putere construită în România, CHE Stejaru, şi au solicitat documentaţia de precalificare pusă la dispoziţie în mod gratuit de Hidroelectrica, în cadrul procesului de licitaţie publică deschisă cu participare internaţională, organizată conform regulilor şi politicilor băncii finanţatoare, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
În data de 15 martie 2013, la şedinţa de deschidere a aplicaţiilor pentru precalificare, s-au prezentat 25 de companii din întreaga lume, grupate în 17 consorţii. Au participat companii din China, Germania, Austria, Spania, Franţa, Rusia, Israel, Finlanda, Norvegia, Croaţia şi Slovenia, un singur consorţiu având în componenţă o companie din România.
Retehnologizarea de la CHE Dimitrie Leonida (Stejaru), pentru care Euro Insol, administratorul judiciar al societăţii, şi reprezentanţii Hidroelectrica au vizat stimularea competitivităţii ofertanţilor, marchează, potrivit unui comunicat al Hidroelectrica, "des-prinderea de practica păguboasă a atribuirilor directe şi a licitaţiilor restrânse şi discrete, începute în 1997 cu Retehnologizarea centralei Porţile de Fier I, continuând cu Porţile de Fier II, Gogoşu, Olt Inferior şi Lotru, care au costat Hidroelectrica aproximativ 1 miliard de euro".
În luna decembrie 2012, adminis-tratorul judiciar şi administratorul special ai Hidroelectrica împreună cu reprezentanţii BERD au agreat, la Londra, reluarea procesului de licitaţie pentru Proiectul de Retehnologizare al CHE Stejaru după ce acesta a fost suspendat în iulie 2012, ca urmare a intrării societăţii în insolvenţă. Finanţarea Proiectului de Retehnologizare CHE Stejaru a fost contractată în iulie 2011 şi este asigurată printr-un