de C. MIERLUŞCĂ
18 martie 2013 22:22
1 vizualizare
A-A+ Parabenii sunt produse chimice, folosite la conservarea cosmeticelor, alimentelor şi medicamentelor. Unele studii au arătat că parabenii favorizează apariţia cancerului.
Parabenii au proprietăţi bactericide şi fungice. Chiar şi afinele pot conţine methylparaben natural, cu proprietăţi antimicrobiene, iar zmeura conţine propylparaben. Specialiştii în biologie susţin că există 120 de plante şi alimente care conţin parabeni naturali. Dar, cu toate acestea, industriile alimentară şi cosmetică folosesc în majoritatea cazurilor parabeni chimici.
Parabenii se folosesc în 80% din cosmetice, precum şampoane, creme, deodorante, săpunuri. Au proprietatea de a conserva produsul şi se regăsesc pe etichetă, sub denumirea de methyl/propylbutyl/isobutyl paraben.
Parabenii pot fi găsiţi în alimente ca aditivi: de la E 214 până la E 219. Sunt eficienţi şi ieftini.
Parabenii artificiali perturbă glandele endocrine, fapt ce poate duce apariţia cancerului de sân. Folosiţi în creme, pătrund în piele şi pot declanşa eczeme şi iritaţii ale tenurilor cu predispoziţie alergică. Parabenii scad fertilitatea bărbaţilor. Statisticile arată că 15% din cuplurile europene sunt afectate de infertilitatea partenerului. Este adevărat că în ceea ce priveşte parabenii din cosmetice încă nu s-a dovedit oficial că ar fi cancerigeni pentru om, dar prin faptul că nu sunt metabolizaţi complet şi eliminaţi din corp, ei pot rămâne în interiorul celulelor, afectând funcţionarea organismului. Aceste produse chimice, împreună cu poluanţii interni (alcoolul, tutunul), poluanţii atmosferici, pot favoriza apariţia cancerului, susţine prof. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Articol scris la cererea unui cititor al ziarului Tribuna.. de C. MIERLUŞCĂ
18 martie 2013 22:22