Preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari "Habitat", Mihai Mereuţă, ne-a spus care sunt obligaţiile proprietarilor de locuinţe, dar şi în ce situaţii se pot alege cu amenzi de până la 5.000 de lei.
Proprietarul este obligat să menţină în stare bună, pe propria cheltuială, imobilul deţinut, iar dacă provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comună sau unui alt apartament trebuie să repare stricăciunile sau să plătească reparaţiile. "Cu un preaviz de cinci zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul său al unui delegat al asociaţiei, când este necesar să se inspecteze sau înlocuiască elemente din proprietatea comună la care se poate avea acces doar din respectivul spaţiu. În cazurile de urgenţă, accesul se poate face fără preaviz", a precizat Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii "Habitat".
Indiferenţa se plăteşte
Dacă proprietarii nu iau măsurile necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor comune (ascensor, instalaţii de alimentare cu apă, de canalizare, electrice etc.) riscă amenzi între 500 şi 3.000 de lei. Aceleaşi amenzi se aplică şi în cazul acelora care nu întreţin sau nu repară elementele de construcţii şi instalaţiile aflate în proprietatea individuală, dacă acestea pot aduce prejudicii celorlalţi proprietari. Amenzile se aplică de persoanele împuternicite de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi de Ministerul Afacerilor Interne, de primari şi de împuterniciţii lor.
Sancţiuni costisitoare pentru lucrări fără autorizaţii
"Schimbarea de către proprietar a destinaţiei locuinţei fără autorizaţiile şi aprobările legale se sancţionează cu amendă de la 200 la 1.000 de lei", ne-a mai spus Mereuţă. Modificarea aspectului proprietăţii comune, fără autorizaţii, atrage amenzi între 2.500 şi 5.000 de lei. Aflaţi pe www.ziaru