Increderea in Cipru ca loc sigur unde sa iti plasezi banii a ajuns peste noapte la un nivel aproape de zero. Marilor organisme finantatoare li s-a aprins subit becul: motivand ca salveaza tara din criza, FMI, UE si Banca Mondiala vor sa guste putin din mierea insulei insorite. Cum va reactiona comunitatea globala de business?
"Pe lumea asta nimic nu e sigur, cu doua exceptii – moartea si taxele", spunea omul politic american Benjamin Franklin, intr-o scrisoare adresata istoricului francez Jean-Baptiste Leroy la 1789, anul Revolutiei Franceze.
Fraza a capatat valoare de proverb, raspandit la scara mondiala. De atunci si pana azi, nimeni nu a reusit sa evite moartea. Elixirul vietii vesnice nu a fost descoperit pe aceasta planeta.
Multi oameni (indeosebi din cei cu forta financiara) au reusit sa gaseasca insa metode de a ocoli taxele. Printre aceste metode se numara si plasarea banilor in zonele de tip "paradis fiscal" (off-shore). Barbados, Bahrein, Bahamas, Insulele Bermude, Insulele Cayman, Monaco, Antilele Olandeze, Vanuatu sunt cateva dintre aceste zone.
Un paradis fiscal situat in Europa si des utilizat de oameni de afaceri din intreaga lume este Cipru. Tara cu cea mai mica povara fiscala din Uniunea Europeana (10%), aceasta ofera numeroase facilitati, precum scutire de taxe pe dividende sau pe profitul obtinut din vanzarea valorilor mobiliare (actiuni, obligatiuni etc), scutire de dubla impunere pentru comertul cu 40 de tari.
O alta facilitate o reprezinta absenta oricarei taxe pentru dobanzile bancare acordate nerezidentilor.
Insula care protejeaza averi
Daca te-ai imbogatit si vrei sa deschizi o firma ori sa iti protejezi economiile, Ciprul reprezinta o oportunitate. In loc sa te inscrii la Registrul Comertului din tara ta sau sa mergi la cea mai apropiata banca, apelezi la s