Comuna suceveană Ciocăneşti a fost, la sfârşitul săptămânii trecute, gazda Festivalului de încondeiat ouă. Artişti din toată Buconiva, unde această îndeletnicire este o tradiţie respectată din moşi-strămoşi, şi-au dat întâlnire la cea de-a X-a ediţie a acestui eveniment. Comuna suceveană Ciocăneşti a fost, la sfârşitul săptămânii trecute, gazda Festivalului de încondeiat ouă. Artişti din toată Buconiva, unde această îndeletnicire este o tradiţie respectată din moşi-strămoşi, şi-au dat întâlnire la cea de-a X-a ediţie a acestui eveniment.
Ouă de rândunică, de prepeliţă, de raţă, de gâscă sau de struţ - toate încondeiate în nenumărate feluri, au fost aduse la Ciocăneşti de meşterii populari care au venit cu zecile ca să îşi arate măiestria şi noile creaţii. Iubitorii tradiţiilor au găsit pe mese ouă încondeiate cu ceară, ouă împodobite cu mărgele, dar şi ouă pictate manual, cu scene biblice. La Ciocăneşti, acest festival al ouălor încondeiate anunţă intrarea în Postul Sfintelor Paşti. Munca migăloasă la fiecare ou este răsplătită în primul rând de zâmbetele şi de bucuria celor care le cumpără. Chiar dacă nu este o afacere profitabilă, zeci de bucovineni duc tradiţia mai departe şi vin, an de an, la festival, pentru a vinde cele mai deosebite ouă încondeiate.
Pentru un ou obişnuit, de găină, femeile lucrează mai bine de două ore pentru a-l picta, după un ritual învăţat de la generaţiile trecute. Pentru cel de struţ au nevoie de minimum două zile. Produse sunt pentru toate buzunarele - de la 3 lei, un ou de prepeliţă, până la 200 de lei, cel de struţ.