Postul poate aduce numeroase beneficii sănătăţii. Însă pentru asta, este bine să ştii cum să alegi şi să prepari alimentele.
Din dorinţa de a ne curăţa sufleteşte şi fizic, mulţi dintre noi începem Postul Paştelui, dar cădem ulterior tentaţiei mâncărurilor de frupt. Ce să mănânci în cele 40 de zile? Legume, legume şi iar legume. Nimic variat, am fi tentaţi să spunem.
Iată că există mâncăruri delicioase, sănătoase şi variate şi în rândul celor de post.
Important este să ştii să le alegi şi să le combini ca să te saturi şi să primeşti tot necesarul de vitamine şi de minerale.
Combină fasolea cu porumb
Fasolea uscată, năutul şi mazărea sunt leguminoase valoroase în perioada postului, a căror proteină o poate substitui pe cea din carne. În plus, aceste leguminoase au un efect benefic asupra inimii şi arterelor. Cea mai sănătoasă este fasolea iahnie sau sub formă de ciorbă, nu bătută. Boabele de fasole pisate au un indice glicemic mai mare decât cele rămase întregi. Adică după ce mănânci fasolea bătută, glicemia îţi creşte mult mai repede decât după iahnie. Un indice glicemic mare înseamnă şi kilograme mai multe.
Ca să te saturi, poţi combina leguminoasele cu porumb, cartofi sau cu paste (alimente care conţin carbohidraţi-amidon). În această combinaţie, proteina din fasole este mai bine asimilată în organism.
Ciupercile, cel mult 2 zile la frigider
Alimente hrănitoare în post sunt şi ciupercile, care au o proteină aflată la graniţa dintre cea animală şi cea vegetală. Ciupercile sunt şi bogate în vitaminele A şi D. În plus, pot fi consumate în porţii mari, pentru că au puţine calorii. Cele mai bune sunt cele proaspete, care conţin enzime bune pentru tranzitul intestinal. Ai grijă însă la durata de viaţă, deoarece ciupercile învechite devin toxice. Nu le păstra mai mult de două zile în frigider. Dacă alegi ciuperci în conserv