Deşi cei mai mulţi dintre români consideră că România nu merita să intre în Schengen, ţara noastră ar fi putut face acest pas important dacă ar fi respectat condiţiile din Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Conform raportului Comisiei Europene cauzele pentru care României i s-a refuzat acest privilegiu ţin de protecţia sistemului judiciar împotriva atacurilor politicienilor, de înlocuirea miniştrilor aflaţi sub urmărire penală şi de demisia parlamentarilor declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate şi a celor care au fost condamnaţi pentru corupţie.
Pentru că în ultima perioadă politicienii au încercat să minimizeze în declraţii eşecul Schengen şi pentru că analiştii din studiourile TV, continuă să mintă cu nesimţire opinia publică, singura posibilitate pentru a înţelege de ce România nu a intrat în Schengen o reprezintă actele oficiale.
Pe unul dintre acestea, Raportul Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliul Europei, Oradea Press vi-l pune la dispoziţie AICI, el putând fi consultat şi pe site-ul Comisiei (ec.europa.eu). În ceea ce priveşte realitatea celor scrise în raport, ea nu face obiectul acestui material de presă şi, indiferent care sunt părerile românilor cu privire la analiza Comisiei Europene, pentru instituţiile occidentale, el este cel care contează.
Deşi în raport nu se precizează că ar fi vorba de „o lovitură de stat”, termenul fiind în mod vădit o exagerare a actualei opoziţii, în raport se afirmă că „existau semne de întrebare importante cu privire la statul de drept și independența sistemului judiciar din România”, iar Comisia a propus „recomandări specifice pentru a restabili respectarea acestor principii fundamentale”.
Un motiv de preocupare pentru comisari l-a reprezeant „recurgerea la ordonanțe de urgență, o preocupare împărtășită de Comisia de la Veneția a Consiliului Europei. Utilizarea