Deşi Timişoara se confruntă în continuare cu o criză acută de spaţii locative, iar retrocedările continuă să ducă la situaţii în care instituţii de utilitate publică se trezesc aruncate în stradă, Primăria Timişoara continuă să nu investească mai mai nimic pentru exercitarea dreptului de preemţiune. Adică, pentru avea drept preferenţial de cumpărare atunci când un sediu de instituţie sau o clădire de patrimoniu sunt scoase la vânzare.
Noi propuneri de neexercitare a preempţiunii
Pe lista proiectelor de hotărâri care vor fi supuse atenţiei plenului Consiliului Local Timişoara luna aceasta se regăseasc două propuneri nu de exercitare, ci de neexercitare a dreptului de preemţiune de către Primăria Timişoara.
În primul caz este vorba despre un spaţiu comercial, de pe strada Mercy numărul 4, pentru care preţul propus pentru exercitarea dreptului de preemţiune, 55.000 de euro, chiar nu este mare, ţinând cont că este vorba despre un spaţiu comercial. Consiliului Local i s-a propus, însă, neexercitarea dreptului de preemţiune. Următoarea propunere de acest gen, care va fi supusă votului în Consiliul Local, se referă la un spaţiu de pe bulevardul Regele Carol I nr. 8, în cazul căruia preţul este de 20.000 de euro. Ţinând cont de modul în care sunt formulate aceste proiecte şi de faptul că Primăria a anunţat că are cu totul alte priorităţi de investiţie pe acest an, este greu de crezut că Municipalitatea va decide să cumpere aceste imobile, care pot reprezenta oferte bune raportate la piaţa imobiliară. Însă există încă de anul trecut promisiuni că în acest an Comisia de Negociere cu Terţii a Primăriei va fi monitorizată mai atent, în condiţiile în care există intenţia ca Primăria să-şi folosească mai activ dreptul de preemţiune de care dispune. În mod inexplicabil, deşi are la activ suficiente investiţii controversate, Municipalitatea a