Scăderea cantităţii sau calităţii somnului - insomnia - este considerată o boală a ultimului secol, consumul de somnifere bătând record după record în fiecare an. Însă, potrivit medicilor, respectarea câtorva reguli simple ne poate scăpa de această problemă.
Somnul este o stare naturală necesară organismului, ce ajută la menţinerea bunei funcţionări. "Necesarul de somn pentru un adult este de şapte-nouă ore (în medie, opt), variind de la o persoană la alta. Pentru copii, nevoia de somn este mai mare (până la 18 ore pe zi pentru sugari)", explică dr. Maria Carmena Săndulescu, medic primar psihiatru.
Care este bioritmul somnului
În timpul somnului apare starea de relaxare a întregului organism, iar toate procesele metabolice se reduc la un nivel bazal. "Creierul este cel care «veghează» la menţinerea tuturor funcţiilor organismului într-un fel de «stand by». Orele pentru care este reglat bioritmul somnului sunt în intervalul 22-06 (orele dinaintea orei 0.00 fiind considerate extrem de importante), astfel încât, chiar dacă persoana doarme şapte-opt ore, dar acestea sunt în timpul zilei sau după ora 1 noaptea, calitatea somnului este perturbată. Cantitatea de somn poate fi diminuată prin dificultatea persoanei de a dormi, prin trezirea extrem de matinală fără readormire, prin treziri frecvente în timpul nopţii. Calitatea somnului este perturbată atunci când la trezire dimineaţa nu există senzaţia de odihnă după somnul de noapte", susţine dr. Săndulescu.
Ce stări patologice favorizează insomnia
- anxietate
- depresie
- afecţiuni carviovasculare
- boli metabolice
- probleme respiratorii
Ce să faci pentru a dormi bine
- cina, luată cu două ore înainte de culcare
- nu faceţi sport seara
- faceţi o plimbare în