Un nou administrator special, planuri pentru un împrumut salvator, vinovații și cauzele insolvenței sunt doar câteva dintre temele dezbătute, zilele acestea, pe subiectul „Oltchim“
S-a tras concluzia: măsuri manageriale „neadecvate“, tranzacţii comerciale cu firme controlate direct sau indirect de management, investiţii ineficiente şi remunerarea nonperformanţei sunt principalele cauze care au aruncat Oltchim în insolvență. Cel puțin așa se prezintă Raportul privind această situație. Nicolae Bălan (n.r. - administratorii judiciari sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului BDO, reprezentată de Niculae Bălan) vine cu o precizare „importantă“: au fost realizate vânzări în pierdere, iar pierderile se ridică la 105 mil. lei. Și asta nu e tot: achiziţiile pentru terenuri şi instalaţii au fost semnate pentru suma simbolică de un euro.
„S-au vândut produse principale sub marja brută, sub nivelul costurilor. Sunt contracte încheiate cu firme din paradisuri fiscale. Costul de producţie a fost preliminar, nu se vedeau rezultatele efective, era un fel de perdea“, a subliniat Bălan. Mai concret, contractul colectiv de muncă a fost încheiat în condiţiile similare situaţiei în care societatea ar fi fost pe profit, au existat „fonduri de stimulare, de premiere“, fonduri pentru acţiuni sportive. În plus, contractele Oltchim cu societăţile managementului au însumat 71,4 mil. euro, potrivit aceluiași Raport, în timp ce „programul investiţional nerentabil a ajuns la 394 milioane de lei“. În toată această ecuație, vinovații trebuie să plătească, în capul listei aflându-se fostul director general, Constantin Roibu, urmat de membrii conducerii executive din perioada 2009 – 2012: fostul director adjunct Radu Olaru, directorii economici Vasile Măndica şi Veronica Preoteasa, precum și directorul diviziei pet