Italia încearcă să formeze un Guvern, după ce stânga a câştigat în Camera Deputaţilor, în urma alegerilor legislative, dar nu s-a impus şi la Senat. După două zile de dezbateri în Parlament, s-au ales preşedinţii celor două Camere. Consultările în vederea formării noului Executiv italian vor începe miercuri, 20 martie.
Corespondenta RFI şi RRA la Roma, Elena Postelnicu
A fost nevoie de două zile pentru a se ajunge la un acord, întrucât Coaliţia de stânga dispune de majoritate absolută în Camera Deputaţilor, dar nu şi la Senat, unde are doar o majoritate relativă.
Jurnalist şi fost purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Laura Boldrini, în vârstă de 51 ani, a fost propusă în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor de liderul Partidului Democrat, de centru-stânga, Pier Luigi Bersani şi a câştigat.
Senatorul Pietro Grasso, tot din Partidul Democrat a fost ales, sâmbătă seară, în funcţia de preşedinte al Senatului italian, la începutul celei de-a XVII-a legislaturi. Abia la cel de-al patrulea scrutin, efectuat la balotaj, politicianul PD l-a învins pe candidatul Poporului Libertăţii (PdL, de centru-dreapta), fostul preşedinte al Senatului, Renato Schifani, susţinut şi de partidul populist de dreapta Liga Nordului. Grasso a câştigat cu 137 de voturi, cu 20 mai multe decât Schifani.
Pietro Grasso, în vârstă de 68 de ani, fost magistrat, fost procuror naţional antimafia, a câştigat şi datorită unor voturi din partea Mişcării populiste 5 Stele (M5S), a actorului Beppe Grillo, dar şi a câtorva senatori din anturajul premierului demisionar, Mario Monti.
Pasul următor revine şeful statului, Giorgio Napolitano, care miercuri va începe o serie de întâlniri cu noii preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului şi cu principalii lideri ai formaţiunilor politice, care au participat la alegeril