În urma acordului găsit sâmbătă de Nicosia cu reprezentanţii zonei euro şi ai FMI, creanţierii ţării s-au arătat mulţumiţi. Nu acelaşi sentiment domneşte însă şi în rândul populaţiei locale. Deputaţii ciprioţi mai stau şi ei pe gânduri în privinţa acestui plan de salvare de zece miliarde de euro, care prevede şi o taxă excepţională pe depozitele bancare.
Reticenţi în a-şi da acordul pentru acest plan, deputaţii de la Nicosia au constrâns Guvernul să amâne sesiunea de urgenţă a Parlamentului. Iniţial prevăzut duminică, procesul de ratificare a controversatului plan a fost amânat pentru luni. Într-un discurs către naţiune, preşedintele cipriot Nicos Anastiades a estimat că a ales "opţiunea cea mai puţin dureroasă", acceptând taxa pe depozitele bancare. El speră de asemenea o îndulcire a poziţiei Eurogrupului în această chestiune.
Ceea ce se joacă acum pe insula din Mediterană este de fapt o adevărată cursă contra-cronometru. Într-adevăr, acordul cu creanţierii internaţionali trebuie validat luni, zi de sărbătoare în Cipru, pentru ca totul să fie în ordine marţi, când îşi deschid porţile băncile locale.
De fapt, autorităţile se tem de o panică generalizată, de o luare cu asalt a ghişeelor de către populaţia nemulţumită de acordul obţinut la Bruxelles. Acest text, în schimbul căruia Nicosia va primi un împrumut de zece miliarde de euro, prevede taxarea fără precedent, cu până la aproape 10% a tuturor conturilor bancare ale insularilor.
În cazul în care procesul de ratificare se prelungeşte, mass-media locale afirmă că băncile ar putea rămâne închise şi marţi. În cazul în care şeful statului nu reuneşte o majoritate din cei 56 de deputaţi ai Parlamentului în favoarea acordului, economia cipriotă s-ar putea prăbuşi şi odată cu ea, principalele două bănci ale insulei.
În urma acordului găsit sâmbătă de Nicosia cu reprezentanţii zonei euro