Parlamentul din Cipru votează marţi ratificarea de urgenţă a unui acord de sprijin financiar ce prevede o măsură nemaiîntâlnită în istoria Uniunii Europene. În schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro, statul va taxa cu circa 10% toate depozitele bancare.
Iniţial, votul a fost prevăzut pentru luni, însă presa locală relatează că a fost suspendat până marţi. Informaţia a fost confirmată de Yiannakis Omirou, purtătorul de cuvânt al Parlamentului cipriot.
Băncile din Cipru au fost închise luni, zi declarată liberă prin lege, fiind sărbătoare naţională şi vor rămâne închise până joi pe fondul temerilor privind eventuale retrageri masive de bani, a anunţat un reprezentant al executivului cipriot.
Taxa care ar urma să aducă la buget circa 5,8 miliarde de euro a fost anunţată vineri, în urma negocierilor dintre autorităţile de la Nicosia şi miniştrii de finanţe din zona euro. Pachetul de măsuri presupune taxarea cu circa 3% a depozitelor bancare mai mici de 100.000 de euro şi cu 12,5% a celor care depăşesc această sumă. Totodată, dobânzile depozitelor ar urma să fie impozitate cu 20-25%, iar impozitul pe profit al companiilor ar putea fi majorat de la 10,5% la 12,5%.
Foto: Publicaţia britanică The Guardian publică mai multe imagini cu protestatarii ciprioţi adunaţi în faţa Parlamentului
Băncile cipriote sunt închise luni şi ar putea rămâne închise şi marţi, până după ratificarea acordului.
Pachetul de măsuri va avea un impact şi asupra cetăţenilor din alte state care au ales să-şi ţină banii în băncile din Cipru. Mai multe estimări arată că între 40% şi 50% din depozitele bancare sunt deschise în numele unor deponenţi din alte state, în special din Rusia.
Sectorul bancar din Cipru, de opt ori mai mare decât întreaga economie insulară
Sectorul financiar din Cipru a fost principalul motor al economiei insulare. @N