Scandalul carnii de cal gresit etichetata drept carne de vita continua sa afecteze Romania, producatorii acuzand o scadere a vanzarilor, iar, pe plan local, gasindu-se 200 de kilograme de carne de mici etichetata gresit.
In acest ultim caz, ancheta Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a inceput saptamana trecuta, prin recoltarea probelor si verificarea documentelor de provenienta a carnii.
Pe plan extern, insa, redresarea dupa lovitura primita de exportatorii romani va fi mult mai greu de realizat, mai ales ca tara noastra sufera din cauza unei imagini de "oaie neagra" a Europei.
In ciuda faptului ca Romania a demonstrat ca nu este vinovata in cazul etichetarii gresite a carnii de cal drept carne de vita in semipreparatele vandute in intreaga Europa, consumatorii straini si opinia publica ne invinuiesc in continuare, lucru reflectat chiar si in micile ironii la adresa Romeniei din aceasta cauza, in emisiuni de televiziune sau spectacole din Europa pana in SUA.
Cu cine avem, insa, cele mai stranse relatii comerciale in privinta carnii de cal?
Potrivit unui raport al Ministerului Agriculturii, trimis la cererea Ziare.com, Bulgaria importa cea mai mare cantitate de carne carne de cal, magar si catar, atat proaspata cat si refrigerata, din Romania.
Astfel, in primele 11 luni ale anului trecut, cele mai recente date disponibile, producatorii romani au exportat in Bulgaria 1.812,332 de tone de carne de de cal, magar si catar. De asemenea, pe intreg anul 2011, exporturile au fost de 2.182,737 de tone.
In schimb, din punctul de vedere al sumelor totale castigate de pe urma acestei activitati de export, Belgia castiga detasat. In perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2012, valoarea exportului de acest tip de carne spre Belgia a fost de 3.974.687 de eu