TIMIȘ. În ultimele zile, în zona Bantului opt râuri au fost aproape de inundații sau chiar au depăşit cotelor de apărare. Administraţia Bazinală de Apă Banat informează că între 14 şi 18 martie au fost depăşite cotele de apărare pe 8 cursuri principale de apă din spaţiul hidrografic Banat, respectiv Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Cerna, Nera.
În intervalul specificat s-au înregistrat precipitaţii semnificative în decurs de 24 de ore: 53,4 litri/mp la staţia hidrometrică Gătaia (de pe râul Bârzava), 52,2 litri/mp la staţia hidrometrică Balinţ ( râul Bega), 46,1 litri/mp la staţia hidrometrică Surduc ( râul Bega), 41,5 litri/mp la staţia hidrometrică Făget ( râul Bega), 40,3 litri/mp la staţia hidrometrică Moniom ( râul Bârzava), 36,7 litri/mp la staţia hidrometrică Feneş ( râul Feneş), 33,9 litri/mp la staţia hidrometrică Brebu ( râul Pogăniş).
Aceste precipitaţii au format viituri care prin propagare au dus la creşterea nivelurilor cursurilor de apă, cu depăşirea cotelor de apărare. Administraţia Bazinală de Apă Banat a întocmit şi transmis avertizări şi prognoze hidrologice în conformitate cu Regulamentul de apărare împotriva inundaţiilor.
Cele mai semnificative creşteri de debite au fost înregistrate pe cursul mijlociu şi inferior al Bârzavei. Astfel, la Gătaia a fost atinsă şi depăşită faza a III-a de apărare, iar la Partoş a fost atinsă şi depăşită faza a II-a de apărare. Personalul angajat al Sistemului hidrotehnic Şag (9 angajaţi ai Formaţiei de lucru Deta) a monitorizat lucrările de îndiguire pe sectorul Gătaia-Partoş, fiind pregătiţi să intervină în caz de necesitate cu 2500 de saci umpluţi cu pământ pentru supraînalţarea digului şi 2000 mp folie de polietilenă.
Deasemenea, pe cursul mijlociu al Begăi (sectorul Balinţ-Chizătău) şi pe cursul mijlociu şi inferior al râului Timiş (sectorul Şag- Grăniceri) a fost at