În România, există peste 80 de laboratoare de somnologie care marchează progresele de la an la an, atât din punct de vedere al numărului de cazuri diagnosticate şi tratate, cât şi din punctul de vedere al gradului de dificultate al acestor cazurilor. Cu toate acestea, somnologia nu este încă recunoscută ca specializare în ţara noastră şi de aceea diagnosticul şi tratamentul tulburărilor de somn nu sunt compensate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Astfel, în prezent, doar 3.000 din cei peste un million de români care suferă de tulburări ale somnului sunt diagnosticaţi şi trataţi.
„Este vital ca factorii de decizie din sistemul de sănătate românesc să recunoască somnologia ca specialitate şi să înceapă să investească atenţie şi resurse în dezvoltatea acestei arii atât de importante a sănătăţii“, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele interimar al Societăţii Române de Pneumologie.
Somnologia este o supraspecializare medicală omologată în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, deoarece acoperă o patologie importantă şi contribuie la reluarea vieţii profesionale şi sociale a pacienţilor care, suferind de tulburări în somn, pot deveni o problemă serioasă pentru comunitate. Şoferii profesionişti, controlorii de trafic sau mecanicii de locomotive care suferă, de exemplu, de un sindrom de apnee în somn de tip obstructiv şi nu se tratează riscă să producă accidente prin adormire la volan sau la locul de muncă.
Costurile directe şi indirecte ale afecţiunilor legate de somn nediagnosticate şi netratate au implicaţii negative majore pentru sistemul naţional de sănătate. De exemplu, absenţa depistării precoce a sindromului de apnee în somn de tip obstructiv atrage în timp complicaţii cardiovasculare (infarct miocardic, tulburări de ritm, hipertensiune arterială rezistentă la tratament), neurologice (accidente vasculare cerebrale)