Germania a notificat România săptămâna trecută şi a anunţat că în magazine s-a găsit carne de curcan cu reziduri de antibiotic. Analizele făcute la ferma din Codlea, care a fost incriminată în acest scandal a dovedit contrariul.
Nemţii au anunţat că au retras de la comercializare carnea ce conţinea reziduri de antibiotic şi au cerut explicaţii. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat imediat o anchetă pentru a verifica acuzaţiile pe care le aduc germanii fermei româneşti Codlea Braşov, singurul exportator de carne de curcan din România.
Medicii de la Direcţia Sanitar-Veterinară Braşov au confirmat astăzi că scandalul declanşat în Germania este unul fals deoarece acuzaţia carnea de la Codlea nu este contaminată. Acest lucru este demonstrate de analizele făcute la ferma din Codlea, teste care au dovedit că acea carne respectă toate normele europene. Practic România a fost găsită din nou vinovatul de serviciu, după scandalul cărnii de cal găsit în lasagna din Marea Britanie. În acel caz s-a dovedit că lotul de carne nu provenea din ţara noastră.
Cătălin Muntean, proprietarul grupului de firme Gali Galo, susţine că societăţile sale nu au probleme în ceea ce priveşte reziduurile de antibiotice descoperite în carnea de curcan vândută de o firmă din Germania. „De la noi a plecat un tir cu carne de curcan în Germania în 28 iunie. De aici a fost vândută unei alte companii, care la rândul ei a vândut-o unui procesator, care a făcut carne panetată pe care a distribuit-o în Anglia şi mai nu ştiu pe unde. Acum, după nouă luni de zile, s-a descoperit că acea carne panetată a procesatorului respectiv avea rezi-duuri de antibiotic”, a spus Muntean pentru bzb.ro, acesta precizând, totodată, că procesatorul respectiv prelucrează carne de curcan din mai multe ţări, cum ar fi Ungaria sau Polonia.