Adrian Năstase a fost eliberat din Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Bucureşti a respins, ieri, recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Rămâne însă întrebarea cum a găsit completul de judecată că pedeapsa aplicată inculpatului Năstase și-a atins scopul, din moment ce acesta se consideră, și acum, după executarea unei treimi din pedeapsă, nevinovat.
Fostul premier Adrian Năstase a declarat luni la Tribunalul Bucureşti că mereu s-a considerat nevinovat, iar DNA a încercat să tergiverseze eliberarea lui din penitenciar.
În timpul procesului privind eliberarea condiţionată, Adrian Năstase a declarat că procurorii au ridicat excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Sectorului 4, instanţa de fond, doar pentru a tergiversa eliberarea lui din închisoare.
În opinia sa, recursul DNA este lipsit de fundament şi obiectivul Parchetului a fost acela de a-l menţine în detenţie.
Cu privire la atitudinea sa faţă de Justiţie, Adrian Năstase a amintit că, în curând, se împlinesc 10 ani de când Guvernul condus de el şi-a asumat în Parlament răspunderea pentru pachetul de legi anticorupţie, astfel încât a discuta despre poziţia lui faţă de Justiţie este „o formulă incorectă”.
„Teoria mea în drept internaţional se bazează pe o abordare axiologică. Am depus câteva texte scrise despre reforma în Justiţie. Ceea ce am criticat eu despre justiţie au fost proceduri, dar nu am pus semnul egal între ce s-a întâmplat în dosarul meu şi întreaga justiţie. Despre programele din penitenciar, probabil în opinia DNA ar fi trebuit să am un program legat de finanţarea campaniilor electorale (...) Unele argumente ale DNA sunt jenante. Nu există o reglementare privind restricţionarea dreptului la libera exprimare. Este o premieră când se invocă drept probă postările de pe blogul meu. Curtea Constituţională a decis în hotărârea privind referendumul d