La nivel mondial, peste 5.000 de terapii noi se află în diferite stadii de dezvoltare în industria farmaceutică. Prin contrast, în România, 80 de terapii inovatoare aşteaptă de cinci ani să fie supuse unui proces de evaluare pentru a fi astfel introduse pe lista de medicamente gratuite şi compensate. Câte dintre noutăţi vor fi accesibile pacienţilor din România?
Dintre descoperirile terapeutice, peste 60% (circa 3.000) le sunt destinate bolavilor de cancer, 750 de terapii noi au potenţial de a trata varii forme ale infecţiilor, 610 sunt dezvoltate pentru domeniul neurologiei şi peste 450 sunt destinate bolilor cardiovasculare, potrivit celui mai recent raport al PhRMA (Industria Americană de Cercetare şi Producţie de Medicamente).
Potrivit estimărilor principalilor jucători din industria farmaceutică, costul de cercetare şi dezvoltare (R&D) al unei molecule este de circa 1 miliard de dolari şi până ca medicamentul să ajungă pe piaţă este nevoie de zece ani. La un calcul sumar, cele 5.000 de terapii aflate în prezent în diferite stadii de R&D vor costa companiile 500 de miliarde de dolari. În România, cerecetarea în industria farmaceutică presupune mai ales realizarea de studii clinice, pe o piaţă evaluată de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) la circa 100 de milioane de euro, cu un potenţial de 300 de milioane de euro.
Chiar dacă aceste terapii vor fi disponibile la nivel mondial, ANPP avertizează că prea puţine vor ajunge pe rafturile farmaciilor din România. ,,Descoperirea tratamentului este doar primul pas. Cel de-al doilea pas şi poate cel mai important este accesul la tratament. Dacă un medicament nu este disponibil în farmaciile din România pe noi nu ne ajută, dacă nu este inclus pe lista de compensate şi gratuităţi, noi nu ni-l putem permite. Autorităţile sunt singurele care ne pot ajuta”, a declarat Vasil