Unul dintre împăraţii habsburgi care au rămas în mentalitatea colectivă transilvană este Iosif al II-lea, care a făcut trei vizite în ţinuturile Ardealului în anii 1770. Oamenii locului obişnuiau să îl trateze cu slană, rachiu şi caş. Iosif al II-lea a ajuns cunoscut şi pentru vizitele pe nepusă masă pe care le făcea.
Cel mai luminat bărbat pe care l-a dat familia Habsburgilor, om drept liberal şi înţelegător, om drept liberal şi înţelegător de nevoile obştii fără osebire de neam şi credinţă, împăratul Iosif II – despre care regele Frederic II al Prusiei, cu aluzie la reformele sale pripite şi premature, zicea ca are singur numai curusul de-a face totdeauna pasula al doilea înaintea celui dintâiu- a întreprins în trei rânduri călătorii prin Ardealul, şi de tustreleori a vizitat teritorul regimentului năsăudean, nota Virgil Şotropa, în 1925, în revista Arhiva Someşană.
Prima vizită a avut loc în anul 1773, itinerariul conţinând Beclean, Bistriţa, Năsăud, Rodna, Prundu Bârgăului, Susenii Bârgăului, Mocod, Năsăud, Rodna, Ilva-Mică, Măgura Ilvei. Aceasta a fost anunţată cu un an înainte, pentru ca vizita celui care domnea peste Sfântul Imperiu Roman să fie pregătită cum se cuvine.Acesta era însoţit de cel puţin 40 de persoane, vizitele lui nerespectând datele anunţate.
În preajma sosirii, precum în alte ţinuturi aşa şi în districtul românesc năsăudean, se luaseră toate măsurile ca împăratul să fie întâmpinat şi găzduit în mod demn şi strălucit, cu toate că lui nu-i prea conveneau ceremoniile, povesteşte Virgil Şotropa.
Printre poruncile date de împărat s-au numărat: 54 de cai în permanenţă la dispoziţie, 14 case proaspăt văruite, cu curţile curăţate, pentru domnitor şi suita sa în fiecare staţiune, alimente şi apă la discreţie, drumurile reparate.
De asemenea, împăratul dorea să locuiască pe p