Protectorul Siraj este Gabriel Ciobanu, directorul DSV Iasi, institutie care a preluat aproape toate atributiile de control de la Sanepid. Directorul Ciobanu afirma impasibil ca iesenii au alternative la Siraj, ca s-au deschis si alte angro-uri in Iasi si ca inspectorul sau din zona, doctorita Rotaru, nu i-a semnalat probleme deosebite la acest complex comercial.
Sub ochii ingaduitori ai lui Ciobanu, Sirajul ramane Raiul Sobolanilor, locul unde gunoaiele creeaza un decor infect si locul in care legumele, fructele si celelalte produse alimentare stau direct pe caldaram, in praf, in soare si in bataia vantului. La toate acestea, seful DSV a spus: “Serios, alimentele si sucurile stau pe rampa? N-am stiut”.
Beciurile din Siraj
7EST a prezentat in numarul trecut realitatea de la Siraj, un en-gros care arata ca o mahala din Africa, inundata de gunoaie, cu marfurile tinute la gramada pe rampa, biscuiti langa inalbitori si portocale langa detergenti. Praful acopera totul, sufocandu-te aproape si punandu-se pe ambalaje gros de-un deget. In interiorul Sirajului, aerul este mucegait iar atmosfera semi-obscura, ca intr-un beci slab luminat.
Pe culoarele dintre standuri abia poate trece un om, latimea fiind de 60-70 cm, desi normele ISU prevad crearea unor spatii de trecere late de minim 2 metri. Marfurile atarna in exterior, saci umflati, gata sa se reverse, sunt agatati in cuie si te impiedici la tot pasul de maldare de haine facute gramezi.
Asa a luat celalalt en-gros lipit de Siraj, ICRTI, unde se fuma in interior si o tigara a fost aruncata sub sacii stivuiti pe culoar. In 2012, focul a ars complexul pana la temelie, dar acum, dupa 11 luni, situatia s-ar putea repeta perfect la Siraj, pentru ca nu s-a schimbat nimic. Iar inspectorii de la ISU spun ca nu pot face nimic deoarece Sirajul, nerespectand normele actuale impotriva incendiilo