Din mici licitații la care participă firme ai căror șefi merg ”gata înțeleși”, Statul Român pierde mii de metri cubi de lemn, în favoarea unor firme care plătesc puțin. La Hunedoara, astfel de rețele funcționează pentru câștigul unor nume precum SC Kronopsan Sebeş SA.
În chiar ultima lună a anului 2011, la Deva, Direcția Silvică Hunedoara organiza o licitație prin care scotea la exploatare o parte din lemnul pe anul trecut. La procedura de achiziție publică din 8 decembrie 2011, rezultatele au ieșit ”așa cum trebuia”. Potrivit surselor din cadrul Direcției Silvice, fostul director, Emil Ignat, s-a întâlnit înaintea licitației cu unul din exploatatorii de lemn din zonă – Sabin Faur, administratorul SC Silvalemntex SRL Chimdia. Înțelegerea prealabilă a fost ca, firma condusă de Faur, alături de cea patronată de Viorel Sdira (Dora SRL), să se înscrie ”ca mână moartă” la licitația pentru patru partide ce urmau să fie scoasă la licitație.
A câștigat cine trebuia
După cum a fost înțelegerea, cele patru partide pentru care s-a bătut palma (Gliva nr. 604, Strâmbava nr. 626, Frasinu nr. 667 şi Poiana Cerbului nr. 713) au fost câștigate la licitație de Kronospan SRL. După cum arată documentele, 4.784 de mc de lemn au fost adjudecate de firma din Sebeș la prețuri cu doar o treaptă în plus față de prețul de pornire al licitației, adică , respectiv 321.100 lei, faţă de 305.795 de lei.
Niciun ajutor nerăsplătit
Circuitul intereselor asupra pădurilor ”câștigate” de Kronospan îl aveau în centru pe Mihai Cristea, șeful achizițiilor colosului din Sebeș. După licitația la care Faur Sabin nu a ridicat nicio mână ca să oferteze, acestuia i-au fost cedate lucrările de exploatare a lemnului câștigat de Kronospan la licitație. ”Lemnul acela ar fi valorat cu cel puțin două miliarde jumate (250.000 de lei – n.r.) mai mult. Dar, noi eram o