Cardul naţional de sănătate nu îi va ajuta pe pacienţi, ci mai mult îi va încurca, mai ales pe cei în vârstă, iar atâta vreme cât sistemul informatic care conţine baza de date cu asiguraţii va merge prost, pe card vor apărea date eronate. Cel puţin, aşa consideră medicii clujeni.
Cardul naţional de sănătate ar urma să le folosească asiguraţilor pentru a-şi dovedi calitatea de asigurat şi să nu mai fie nevoiţi să solicite adeverinţe la casele de asigurări de sănătate. Medicii de familie clujeni nu sunt de aceeaşi părere şi consideră că, cel puţin deocamdată, asiguraţii nu îşi vor putea dovedi calitatea de asigurat pe baza cardului. Acest lucru nu va fi posibil deoarece actualul sistem informatic integrat (SIUI) nu este conectat cu toate instituţiile. „Din ce am înţeles noi, acest card este un control al serviciilor medicale şi nu o dovadă a calităţii de asigurat deoarece sistemul informatic nu este conectat cu toate instituţiile, precum şcolile şi universităţile”, afirmă Emiliana Coştiug, medic de familie.
Medicii precizează că universităţile refuză să dea baza de date cu studenţii, astfel că informaţiile din SIUI privind asiguraţii sunt deficitare.
La rândul său, medicul de familie Sorina Pop subliniază că este posibil ca pe carduri să apară date eronate privind calitatea de asigurat din cauza erorilor actuale din SIUI. „Noi ne aşteptam să fie altceva pe acest card: să monitorizeze pacientul ori de câte ori vine la consultaţii pentru că mulţi abuzează şi vin de foarte multe ori la medicul de familie, să fie date despre calitatea de asigurat a pacientului, dar este posibil ca datele care vor apărea pe card să nu fie corecte din cauză că SIUI greşeşte şi acum”, declară Sorina Pop.
Unii dintre asiguraţi, mai ales cei în vârstă vor avea bătaie de cap în ceea ce priveşte PIN-ul pe care îl va avea fiecare card de sănătate. Medicii de fa