Noua generaţie de centre de informare Europe Direct din Uniunea Europeană a fost lansată azi. Reţeaua include 31 de centre şi în România.
Noua reţea a fost lansată azi de Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene, și de Othmar Karas, vicepreședinte al Parlamentului European. Noua rețea va oferi cetățenilor mai multe posibilități de a obține informații și sfaturi practice referitoare la exercitarea drepturilor în Uniunea Europeană. În prezent, în UE funcţionează 500 de astfel de centre, pentru cele circa 500 de milioane de cetățeni ai Uniunii. Croația va adera la rețea mai târziu, în cursul anului 2013. Anunțul a fost făcut cu ocazia întâlnirii la Bruxelles a reprezentanților centrelor, în cadrul Reuniunii generale anuale a Rețelei Europe Direct.
„Centrele de informare Europe Direct se află în prima linie, reprezentând imaginea publică, ochii, urechile și gura politicilor UE și ale drepturilor cetățenilor pe teren", a spus Reding, comisarul pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. „Cifrele sunt impresionante: numai anul trecut, centrele au primit peste un milion de întrebri. De aceea, astăzi extindem rețeaua pentru ca centrele să-și poată îndeplini în continuare rolul pe care îl au, răspunzând la întrebările cetățenilor și încurajând dezbaterile pe teme europene la nivel local".
Noile centre au fost selectate de Comisia Europeană pentru o perioadă de cinci ani, în baza unui concurs deschis. Candidații declarați câștigători beneficiază de cofinanțare din partea Comisiei Europene și pot utiliza acum titulatura de „Centru de informare Europe Direct". Majoritatea sunt gestionate de autoritățile regionale sau locale, de asociații sau camere de comerț.
Prima generație de centre a fost lansată în 2005, moment din care cetățenii din toată Europa au apelat din ce în ce mai mult la serviciile lor. Doar în ultimii patru ani de acti