Deponenţii din băncile cipriote urmează să piardă între 6,75% şi 9,9% din valoarea depozitelor lor, dacă parlamentul din această ţară va aproba planul de salvare discutat la sfârşitul săptămânii trecute de către miniştrii de finanţe din zona euro în Eurogrup. Dincolo de impactul pe care decizia o are asupra clienţilor băncilor cipriote, soluţia stârneşte nelinişti în rândul unor investitori care îşi văd periclitate plasamentele financiare.
„Este o încălcare fundamentală a drepturilor de proprietate, dictată unei ţări mici de puteri străine şi ar trebui să dea fiori fiecărui deponent din Europa”, spune Lars Seier Christensen, CEO al grupului financiar Saxo Bank, preluat de publicaţia online Zero Hedge. De vreme ce poţi confisca 10% din banii depozitaţi într-o bancă, atunci oricând vei putea confisca la fel de bine 25%, 50% sau chiar 100% din banii deponenţilor.
„Consecinţele sunt imprevizibile, dar asistăm în mod clar la o schimbare de paradigmă”, a mai spus Christensen, care se aşteaptă să vedem lucruri mai dure din partea autorităţilor atunci când panica va creşte, miar politicienii vor fi tot mai disperaţi să ţină în viaţă moneda euro. „Este socialism în toată regula, dar tot nu îmi vine să cred ce se întâmplă!”, a mai declarat acesta.
Un raport al băncii britanice Barclays preluat de Bloomberg avertizează că rezoluţia pentru criza cipriotă poate fi un semn prevestitor pentru felul în care vor fi administrate crizele bancare. Investitorii trebuie să fie conştienţi că aşa se poate întâmpla şi în Elveţia, Olanda şi Germania, într-un trend care erodează protecţia deponenţilor şi deţinătorilor de obligaţiuni, mai spun cei de la Barclays. Citiți și SEISM BANCAR CU EPICENTRUL ÎN CIPRU - Mircea Coşea: Este un precedent grav. Revenirea la această soluţie mă cam sperie Riscuri pentru băncile europene Agenția de rating Moody’s a avertizat că tensiunile d