Un proiect de lege iniţiat de trei deputaţi PSD urmăreşte strângerea tuturor participaţiilor statului la companiile din energie într-o mega companie care ar urma să deruleze proiecte investiţionale mari în domeniu. Ministerul Energiei şi cel al Economiei ar urma să rămână doar cu elaborarea de ansamblu a politicilor economice.
Deputaţii PSD Dumitru Chiriţă, Marin Gheorghe şi Florin Tătaru, toţi trei membri ai Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, au depus un proiect de lege prin care toate acţiunile pe care statul le mai deţine la companiile din energie vor trece pe o companie nou înfiinţată care ar urma să fie condusă de un privat, desemnat prin licitaţie internaţională.
Compania ar urma să poarte numele de Fondul Român de Investiții Strategice în Energie și Resurse Energetice S.A, acţionarul majoritar ar fi Ministerul Economiei, iar în componenţa sa ar urma să intre acţiunile statului deţinute la unele dintre cele mai mari companii din România precum Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Complexul Energetic Oltenia, Nuclearelectrica sau Transgaz.
Practic, actualul Oficiu pentru Privatizare şi Participaţia Statului în Industrie ar deveni o companie în toată regula care ar folosi ceea ce se adună din privatizări şi dividende de la companiile integrate pentru a face investiţii în domeniul energetic. „În acest moment, OPSPI adună dividende pe care le varsă la buget, banii fiind împărţiti în toate direcţiile. Odată înfiinţat Fondul, banii adunaţia de la companiile din energie vor fi investiţi tot în energie, domeniu strategic de , alături de agricultură”, spune Chiriţă, pentru ECONOMICA.NET.
Pentru că este vorba despre un fond de investiţii, noua companie trebuie înregistrată la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Dumitru Chiriţă justifică înfiinţarea acestui fond
Înfiinţarea acestui tip de organism este justificată şi