Doar 20.000 de români doresc să vină în Marea Britanie odată cu deschiderea frontierelor la sfârşitul acestui an, scrie ziarul britanic The Telegraph referindu-se la un studiu făcut de România, duminică în ediţia online. Cifrele obţinute de la un important organism de cercetare din România sunt primele indicii oficiale ale impactului probabil asupra Regatului Unit după ridicarea restricţiilor de migraţie pentru persoanele ce vin să muncească în Marea Britanie pe 31 decembrie.
Miniştri britanici au recunoscut că există estimări privind numărul probabil de persoane ce vor veni în Marea Britanie, dar refuză să le publice din cauza unei subestimări extrem de importante a numărului de polonezi care au venit in Marea Britanie când s-au deschis graniţele în 2004.
Un raport al unei comisii a Foreign Office-ului /ministerul britanic de externe n.r./ asupra impactului ridicării restricţiilor – care a ignorat intenţionat prognozele actuale – urmează să fie publicat în următoarele câteva săptămâni, notează The Telegraph.
Un sondaj de opinie asupra migraţiei naţionale al Centrului de Studii şi Cercetări Infopolitic din România a constatat că 7% dintre persoanele care trăiesc acolo vor să muncească în străinătate în Uniunea Europeană.
Din această sumă, 8% vor să vină să lucreze în Marea Britanie în următoarele şase luni. Având în vedere că există în jur de 4 milioane de persoane în vârstă apte de muncă în ţară, înseamnă că circa 22.000 vor să vină să muncească în Marea Britanie.
Guvernul român a reţinut aceste cifre ca dovadă asupra temerilor nefondate de un val de imigranţi care vin în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor la sfârşitul acestui an.
Ion Jinga, ambasadorul român la Londra, a declarat că sondajul arată că “Marea Britanie nu este o destinaţie preferată a românilor în căutarea unui loc de muncă”.
El a mai spus că sondajul “